הפרוטוקול האוטואימוני להורדה

פרוטוקול מצומצם למקרר

מה לא מומלץ בשלב הראשון

גלוטן – אולי הכי חשוב להפטר מהגלוטן.
דגנים: חיטה, אינקורן, סימולינה, כוסמין, חיטת דורום, שעורה, שיפון דוחן, גריסי פנינה, שיבולת שועל דורה, תירס, אורז, אורז בר, טף.
זרעים דמויי דגנים: אמרנט, כוסמת, דוחן וקינואה
אגוזים: שקדים וקמח שקדים, אגוזי מלך, פקאן, אגוזי ברזיל, קשיו, אגוזי לוז, ערמונים וקמח ערמונים, אגוזי מקדמיה, צנוברים, פיסטוקים. זרעי פשתן, פרג, שומשום, גרעיני חמניה, גרעיני דלעת, טחינה, שקדיה וכל שמן, חמאה או קמח שמופק מהם.
קטניות: חומוס וקמח חומוס, כל העדשים וקמחי העדשים, כל השעועיות, שעועית אזוקי, פול, בוטנים, אפונה יבשה, סויה כולל אדוממה, מוצרי סויה מותססים כולל טופו טאמפה רוטב סויה
ירקות ממשפחת הסולנים: עגבניות, עגבניות שרי, חצילים, פלפלים מכל הסוגים, פילפלים חריפים צ’ילי, חלפיניו הבנרו, תפוחי אדמה, אשווגנדה, גוג’י ברי, גולדן ברי- שלפח, סולנום שחור או ענבי שועל, טבק
תבלינים מסולנים: פפריקה, אבקת צילי
תבלינים מזרעים: פלפל אנגלי, פלפל שחור, ורוד ירוק ולבן, קימל, הל, כוכב אניס, ערער וסומק. זרעי אניס, רימל, זרעי סלרי, זרעי כוסברה, כמון, זרעי שומר, חילבה, חרדל, אגוז מוסקט.
ביצים, קפה, שוקולד
חלב ומוצריו: חלב של פרה, עיזים, כבשים, בופלו. כל הגבינות הרכות והקשות, חמאה וגהי, שמנת, שמנת מתוקה, יוגורט, קפיר, שמופקים מחיות המרעה האל
שמני ירקות מתועשים: שמן קנולה, שמן תירס, שמן סויה, שמן פשתן, שמן בוטנים, שמן חמניות, שמן זרעי ענבים, שמן גלעיני דקלים, שמן חריע.
סוכרים מלאכותים: אספרטים, אריתריטול, מניטול, סוכרלוז, סורביטול, סכרין, סטיביה, קסיליטול, נאותם, אצסולפאם-K
סוכרים בעיתיים: אגבה, רכז לתת שעורה, סירופ תירס, סירופ אורז מלא, סוכר חום, סוכר קנים מעובד, קארמל, פרוקטוז, סוכר דמררה, מיץ פירות, רכז פירות, גלוקוז, סוכרוז, גולדן סירופ, מונק פרוט, סוכר לבן, סוכר טרבנדו.
מזון מעובד: כל מזון מעובד שיש בו יותר משלושה מרכיבים וברשימת המרכיבים יש: צבעי מאכל, תמציות טעם וריח טבעיות ומלאכותיות, שמנים מלבד שמן זית, מונוסדיום גלוטמט, ניטריט, מתחלבים, שומן טראנס, חומצה זרחתית, תמצית שמרים, וכל כימיקל אחר לא מזוהה.
אלכוהול: בירה, יין לבן ,יין אדום ,כוהל, מלבד יין בישול
NSAIDS תרופות נוגדות דלקת. נורופאן, אדוויל, אספירין, אקמול פוקוס, איבופרופן, ולטרן. ועוד רבות אחרות לבדוק התאמה

את הרשימה הזו ניתן יהיה לנסות להחזיר בשלבים, אחרי שתהיה הטבה משמעותית

ביצים אורגניות. הצהוב פחות מעורר תגובה אלרגית מהלבן
קיטניות מונבטות. עדשים ומש מונבט ומבושל
קיטניות בתרמיל. שעועית ירוקה, לוביה תיאלנדית, במיה, אפונת שלג, אפונה ירוקה.
סולנים. עגבניה, חציל פלפל תפוח אדמה.
אגוזים וגרעינים. מושרים לכמה שעות במים.
קמחים משורשים ואגוזים. הנפוץ והקל להשגה הוא קמח שקדים
קפה, שוקולד, אלכוהול
תבליני מבוססי פירות וזרעים
תבלינים מסולנים

ההמלצה היא לעשות את הפרוטוקול המצומצם לפחות למשך חצי שנה, או עד שהסימפטומים נעלמים ויש הטבה משמעותית. עדיף לחכות להטבה משמעותית וברורה, ורק אז להוסיף לאט לאט, תוך הקשבה לגוף ולראות מה האפקט. מגוון תזונתי הוא חשוב! לכן כדאי לא להיתקע בשלב הפרוטוקול המהודק, ולהעיז ולבדוק בבוא הזמן.

איך מחזירות?

מחזירות משהו אחד כל שבוע. בוחרת משהו מהרשימה של השלב הראשון, טועמת טיפה על קצה המזלג. מחכה רבע שעה לראות מה קורה. אם יש סימפטומים כלשהם כנראה שלא כדאי, אם לא מנסה כמות גדולה יותר של כפית או חתיכה ושוב מחכה רבע שעה, אם אין סימפטומים מנסים כמות קצת יותר גדולה. מחכה שעתים שלוש לראות איך מרגישה, נקווה שטוב ואז אפשר לאכול מנה רגילה מהמזון הזה, אם לא כניראה שזה לא מתאים או שלא חלף מספיק זמן להבראת המעי. בהמשך השבוע לא כדאי לצרוך שוב את המזון הזה ולא לנסות להחזיר משהו אחר, רק להקשיב לגוף ולדעת בבטחון שהמזון שניבחר לא גורם לסימפטומים.
יתכן שסימתן שלב ולא עברו כל המזונות, זה בסדר להמשיך לשלב הבא.

ממה בוחרות בשלב הראשון? אפשר להתחיל בשוקולד, או קפה.
קקאו ושוקולד 85%, קפה פעם ב, צהוב של ביצה, גהי-גרס פאד, קיטניות בתרמיל (שעועית ירוקה, לוביה תיאלנדית, במיה, אפונת שלג, אפונה ירוקה) קיטניות מונבטות כמו עדשים ומש.
תבלינים מבוססי פירות וזרעים: וניל, פלפל אנגלי, פלפל שחור, ורוד, ירוק ולבן, קימל, הל, כוכב אניס, ערער וסומק. זרעי אניס, קימל, זרעי כוסברה, כמון, שומר, סלרי. חילבה, חרדל, קצח, אגוז מוסקט. שמני אגוזים כמו שמן אגוזי מלך, שמן שומשום, טחינה, שקדיה.

שלב שני:
זרעים ואגוזים. כדאי להשרות אגוזים ולהנביט זרעים כדי להקל על החזרה. לנסות כל פעם אחד. (אגוז מלך, פקאן, מקדמיה, ברזיל, קשיו, פרג, שומשום) זרעי צ’יה, קפה על בסיס יומי, לבן של ביצה, חמאה-גרס-פאד, מעט אלכוהול

שלב שלישי:
חצילים, פילפלים מתוקים בצבעים, פפריקה, תפוחי אדמה מקולפים, מוצרי חלב שמנים מצאן ובקר גרס-פאד כמו גבינות עיזית קשות ממחלבות בוטיק. עדשים, אפונה יבשה, שעועית, חומוס

שלב רביעי:
פלפל חריף ותבלינים ממשפחת הסולנים (פפריקה מתוקה וחריפה, צילי, קאיין ופלפלים חריפים מכל הסוגים), עגבניות קודם מקולפות וללא גרעינים, תפוחי אדמה בקליפתם, אלכוהול בכמות יותר גדולה. דגנים ופסבדו דגנים ללא גלוטן כמו קאניווה, תירס, דוּרָה, שיבולת שועל, דוחן, קינואה, כוסמת, אָמָרָנט וטף. אורז בסמטי לבן. ולבסוף מזונות שבעבר גרמו לתגובה אלרגית.

אינדקס מתכונים המותאמים לשלב ההחזרות של הפרוטוקול האוטואימיוני. כולל ביצים, אגוזים וגרעינים, קמח שקדים עגבניות קקאו ושוקולד

קישורים בישראל

פרוטוקול פליאו אוטואימוני – AIP קבוצת פיסבוק ישראלית פעילה עם שלל עצות ומתכונים

תזונה יצירתית גלי הנדל קבוצת פיסבוק בהנחיית יועצת התזונה גלי הנדל שמציע ליווי למתחילות בפרוטוקול

פליאו אוטואימוני אתר ישראלי ותיק שאפשר למצוא בו עוד מידע

איתן בן מיור נטורופט שמתמחה בפליאו ופליאו אוטואמיוני, המון מידע ספרים להורדה

בלוגים בעולם

Phoenixhelix האתר המצויין שיש בו ראונאפ שבועי של מתכוני AIP

The paleo mom האתר של דר’ שרה בלנטיין

autoimmunewellness מיקי ואנג’י המון המון מתכונים טובים

terrywahls.com האתר של טרי וואלס

AIP פרוטוקול פליאו אוטואימוני

פרוטוקול פליאו אוטואימוני AIP הוא מסגרת לניהול מחלות כרוניות, המשתמשת בתזונה ובאורח החיים כדי לנרמל את מערכת החיסון, להבריא את המעי, לעזור בויסוט הורמונלי ולשקם את הרקמות שכבר נפגעו, דרך הסרת מעוררי הדלקת מהתזונה ואורח החיים. התקווה היא למתן את ההתקפות ולתת לגוף את המרחב להתחזק. התמיכה בגוף היא דרך תזונה תומכת, שינה מספקת, ניהול סטרס, ופעילות גופנית מתונה.

זו מסגרת אֶלִימִינַצְיָה, כלומר הוכחה על דרך השלילה. ההנחה היא שמזונות שחשודים כמעוררים את מערכת החיסון לפעילות יתר ומעוררי דלקת יוסרו מהתפריט וכך תיווצר רגיעה. במקביל צריכה של תזונה דחוסה בחומרי הזנה תורמת לבריאות המעי וכך נוצרת הטבה. בהמשך כאשר יש הטבה משמעותית, מתחיל שלב ההחזרות שבו בזהירות ובעדינות מחזירות את החשודים תוך הקשבה לגוף.

את הפרוטוקול מובילה ד’ר שרה בלנטיין The Paleo Mom האתר שלה גדוש במידע עדכני והמידע כאן מתבסס על המחקר שלה

אתגר: נסו לספור 30 סוגים שונים של ירקות ופירות שונים שאכלתן בשבוע. זה נותן תחושה ברורה וממצה על מהות הפרוטוקול, ויעזור לכן להיכנס לענינים

Dr. Sarah Ballantyne

מה מומלץ לאכול ולמה

תזונה דחוסה מזונות עם ריכוז גבוהה של נוּטְרִיֵּינְטים – חומרי הזנה.
מזונות שיש בהם הרבה חומרי הזנה ומעט אם בכלל חומרים מזיקים ומיקוד מיוחד על מזונות שתורמים להבראת המעי, ומגוון תזונתי עונתי רחב ככל האפשר.

איברים פנימים של חיות מרעה. הכוונה היא לאכול ‘מאף ועד זנב’  חלקי פנים כמו כבד ולב, עצמות מוח, תבשיל זנב או פשוט מעורב ירושלמי בצלחת. ההמלצה היא לאכול לפחות שתי מנות כאלו בשבוע. איברים פנימים הוא המקור המרוכז ביותר של כמעט כל חומרי ההזנה כולל ויטמינים, מינרלים, שומנים בריאים וחומצות אמינו חיוניות. בחברות מסורתיות שמרו אותם לנשים הרות ומניקות, חיות בר יתחילו מאכילת חלקי הפנים. מבחינת טעמים דרושה הסתגלות. אפשר להתחיל בפטה עוף ומעורב ירושלמי.

פירות ים ואצות ים. סרטנים, מולים, קלמארי, שרימפס, אויסטרים, צדפות, לובסטר. אלו חיות שנאכלות בשלמותן. עשירות מאוד באומגה 3, סלניום, אבץ, בי12 ויוד. חיות קטנות שצמודות לסלעים או לקרקעית הים, כמעט ולא מכילות מתכות כבדות. ארמה, דולס, וואקמה, נורי, קומבו אלו אצות שנאכלות בעיקר יבשות, מומלצות מאוד, לי יש פחות ניסיון איתן.

דגי ים דגש על דגי ים קטנים עם תכולת שומן גבוהה. סרדינים, אנצ’ובי, מקרל וברבוניה, הם היותר מוכרים. הנסיכים של הים התיכון כוללים את הלוקוס והפרידה, הבורי ופלמידה לבנה, טרחון ואינטיאס. דגים מהחקלאות הימית פחות מומלצים בעיקר בגלל תנאי המחיה והתזונה שלהם. פורל מהדן או מוסר ים שמגיע ממצרים כן מומלצים. אפשר לאכול חי כבוש קלות או בבישול מהיר. דגי ים הן חיות פרא אצילות שעשירות באומגה שלוש ומינרלים.

מזונות מותססים. כאשר מדברות על מזונות עשירים בפרוביוטיקה, אנו מתייחסות למוצרים שעברו תסיסה חיידקית. זו דרך לצרוך כמות יפה של פרוביוטיקה לריצוף המעי בחידקים מועילים. ירקות בתסיסה לקטית כיף להכין וקל לצרוך, אפשר להתחיל במלפפונים וכרוב כבוש שעשירים בלקטובצילוס, ובהמשך גם קמבוצ’ה, קפיר ויוגורט קוקוס. מזונות מותססים צריך להכין לבד, אלו הקנויים מפוסטרים ולכן החידקים הטובים בהם מתים.

ציר עצמות. נוזל מרוכז שנוצר מבישול ארוך של עצמות חית מרעה גדולה. רצוי כוס בבוקר על כיבה ריקה, אפשר למהול במים חמים או להוסיף עשבי תיבול. עשיר בקלציום מגנזיום וחומצות אמיניו בשם גליצין ופרולין, שיש להן תפקיד חשוב ביצירת רקמות חיבור, כמו הדבק שמחזיק אותנו יחד. במצב של מעי דליף זה אוצר אמיתי.

ירקות מכל הסוגים, במגוון רחב ככל שניתן
אם נוצר רושם שאוכלות בעיקר חיות זה הרגע לומר שעיקר התזונה אלו ירקות ושומנים טובים. תשע מנות ירקות ליום לפחות. ירקות עשירים בויטמינים ומינרלים, הם מכילים שפע של סיבים התומכים במגוון בריא של מיקרואורגניזמים במעיים. עשירים בפיטוכימיקלים (כימיקלים צמחיים-Phytochemicals) ובתכונות נוגדות חמצון ואנטי דלקתיות.

עלים ירוקים. עשירים בשפע של פיטוכימיקלים, בויטמיני B שחשובים למוח, ויטמין A אלפא ובתא קרוטאן, ויטמין C שחשוב למערכת החיסון וויטמין K. מעודדים הפרשת אנזימי עיכול, עשירים בכלורופיל ותורמים לPH בסיסי. אפשר לאכול אותם עם כל דבר ואפילו יש קונצנזוס רחב בגישות תזונה שונות על החשיבות שלהם. כדאי לשלב שלוש כוסות של עלים מבושלים או שש של עלים טרים. אורגנו, אוסקה, איסברג, אנדיב, בצל ירוק, בוקצ’וי, עלי ביבי, עלי ברוקולי, בזיליקום, גרגר נחלים, גפן, חוביזה, חרדל, חמציץ, חסה ערבית, חסה מסולסלת, חסה אדומה, טאטסוי, טימין, כוסברה, לשון הפר עלים מליקוט, מנגולד, מיזונה, מרווה, נבטים, נענע, עלי סלק, פטרוזיליה, קייל מכל הסוגים, רוקט, שמיר, תרד מכל הסוגים. מגוון עונתי רחב ככל האפשר.

ממשפחת המצליבים.  ירקות עשירים בגופרית שמסיעים בפינוי יעיל של רעלים מהגוף, עשירים באנטיאוקסידנטים, חשובים לתהליכי יצירת קולגן, מסיעים לבריאות הפרקים וכלי הדם. מכילים חומרים דמויי אסטרוגן הקרויים – פיטואסטרוגנים המאזנים עודף הורמוני מין. מכילים חומר (בשם דיאנדולימתאן) המונע סוגי סרטן הקשורים להורמוני המין. מכילים גויטרוגנים (סופחי יוד) שיכולים להפריע לפעילות בלוטת התריס על ידי חסימת ספיגת יוד. בישול או התססה של הירקות האלו מעלים את המרכיב הגויטרוגני. בין המצליבים: ארוגולה, בוקצ’וי, גרגר נחלים, דיקון, ברוקולי, חרדל, לפת, כרובית, כרוב ניצנים, כרוב ירוק\אדום\סיני, מלפופ, צנון, צנוניות, קייל לסוגיו, קולורבי, רדיקיו.

משפחת השושנים. (בצלים) גם ירקות אלו עשירים בתרכובות גופרית שמופעלת כאשר הירק נחתך ומניב תרכובות חריפות ומדמיעות. יש להן הסטוריה של שימוש רפואי בתרבויות מסורתיות בזכות האיכויות האניטיבקטריליות שלהם.  בצל, בצל סגול, שום, כרישה, בצל ירוק, שלוט, עירית, אספרגוס.

משפחת הפטריות. גם פטריות עשירות בגופרית וגם בויטמיני B. הן מכילות חומרים בדופן התאים שלהן שמעוררים תגובה של תאים מחסלים טבעיים, שמסיעים באיזון מערכת החיסון. עשויות לעורר תגובה חיסונית אצל אנשים עם מחלות אוטואמיוניות. שימאג’י, שיטאקי, פטריות יער, מלך היער, מכל הסוגים וכמה שבא.

ירקות ופירות צבעונים. כאלו שהצבע נוחך וזהה בקליפה ובתוך. הצבע הוא סימן לאנטיאוקסידנטים שנלחמים ברדיקלים החופשים. כדאי לטעום מכל הצבעים כדי לקבל את כל נוגדי החימצון. כמה דוגמאות. ירוק: קיוי, ליים, סלרי, ענבים, אפונת גינה, במיה. אדום: סלק, תפוז דם, תות, דובדבנים. כחול: בלו ברי, תאנים, שזיפים, קייל, צהוב כתום: אפרסק, גזר, אשכולית, לימון, מנגו, דלעות, בטטה. לבן: אפרסק, שורש פטרוזיליה, שומר, לפת פטריות ארטישוק ירושלימי.

בשר של חיות מרעה איכותיות. הטוב ביותר הוא בקר שרעה באחו ואכל רק עשב. קשה להשיג בארץ בשר כזה כי שטחי המירעה לא מניבים כל השנה. יש גם בקר שניקרא גראס פיניש והוא כזה שבחודשים לפני השחיטה אכל רק עשב, בחורף זה נפוץ. הטעם של הבשר הזה מאופין בטעמי שומן עשבונים והרבה “אישיות” מה שלא מתאים לכולם. בארץ איכות הבקר טובה, הוא לא מקבל הורמונים ואנטיביוטיקה בשיגרה, כך שבקר ישראלי, עדיף בתקן חי בריא הוא נהדר. אוכלות ‘מאף ועד זנב’ נעדיף חלקים לבישול ארוך עם הרבה ג’לטין, כמו לחי או זנב ונתחים שמנים כמו אסדו.

כבשים ממרעה חופשי. כבשים וטלאים הם חלק מהנוף של ארץ ישראל מדורי דורות, מקומי בעני זה נהדר. כבש הוא בשר עם יחסית הרבה שומן וטעמים טובים, קבב למשל עם חמוצים וסלטים, זו ארוחה פרוטוקלות מעולה

עוף והודו תנאי הגידול בארץ של עוף והודו הם לא טובים. עוף פחות עשיר בערכים תזונתים, ואוכל בעיקר גרעינים, אפשר לפעמים לצרוך עוף אורגני. אני מוצאת שגרון הודו במרק זה נהדר

שמנים טובים. שומן מהחי, אבוקדו, שמן קוקוס, שמן זית, זיתים.

ירקות שורש ודלעות. בעולם הפליאו, בהעדר דגנים וקיטניות שורשים, פקעות ודלעות הם הפחמימה. חיוניות לבריאות המיקרוביום של המעיים. מכילים מגוון פחמימות המאכילות שתי קבוצות חשובות של חיידקים פרוביוטיים במעי ומסיעות להם להתרבות, בכך מונעות איכלוס של המעי בטפילים, ובשמרים. חיידקים אלה הם תושבים פרוביוטיים חיוניים במעי בריא. ירקות שורש כמו ארטישוק ירושלמי, בטטה כתומה\סגולה\לבנה, גזר, חזרת, לפת, סלק סגול\צהוב, קולורבי, קסאבה, שורש סלרי, שורש פטרוזיליה, שומר, ג’ינג’ר, כורכום. ודלועים כמו: דלורית, דלעת ספגטי, דלעת טריפולי, דלעת יפנית, דלעת ערמונים, קישוא, זוקיני, מלפפון, פאקוס, חרוש, אבטיח, מלון.

מזווה. קוקנט אמיניו, חלב קוקוס, שמנת קוקוס, שבבי קוקוס, סוכר קוקוס, דבש אורגני ומוצרי כוורת, מיפל, סילאן, תה ירוק, תה שחור, מי קוקוס, אבקת חרובים, פירות יבשים טבעים, ג’לטין, סודה לשתיה בלי אלומניום, צלפים, קמחי שורשים: קמח קסאבה, קמח טפיוקה, פלנטין, ארורוט, קמח ערמוני מים, מלח אטלנטי, מלח הימלאיה, מלח קלטי, סרדינים משומרים בשמן זית, כבד דג קוד. חומצים: בלסמי, תפוחים, חומץ קוקוס, חומץ יין.

תבלינים: כל העלים כמו פטרוזיליה אורגנו כוסברה מרווה נענע. כל השורשים כמו גינגר, בצל שום כורכום. כל הקליפות כמו קינמון ומוסקט. וכל הפרחים כמו קמומיל לבנדר ושושנים. חומצים, בלסמי, תפוחים.

אינדקס מתכונים המותאמים לשלב האלמינציה ללא ביצים ללא אגוזים וגרעינים ללא קמח שקדים ללא סולנים. רק מזונות עשירים בנוּטְרִיֵּינְטים
מעל 60 מתכונים שיעזרו לכן בכניסה לפרוטוקול

AIP פרוטוקול פליאו אוטואימוני

פרוטוקול פליאו אוטואימוני AIP הוא מסגרת לניהול מחלות כרוניות, המשתמשת בתזונה ובאורח החיים כדי לנרמל את מערכת החיסון, להבריא את המעי, לעזור בויסוט הורמונלי ולשקם את הרקמות שכבר נפגעו, דרך הסרת מעוררי הדלקת מהתזונה ואורח החיים. התקווה היא למתן את ההתקפות ולתת לגוף את המרחב להתחזק. התמיכה בגוף היא דרך תזונה תומכת, שינה מספקת, ניהול סטרס, ופעילות גופנית מתונה.

זו מסגרת אֶלִימִינַצְיָה, כלומר הוכחה על דרך השלילה. ההנחה היא שמזונות שחשודים כמעוררים את מערכת החיסון לפעילות יתר ומעוררי דלקת יוסרו מהתפריט וכך תיווצר רגיעה. במקביל צריכה של תזונה דחוסה בחומרי הזנה תורמת לבריאות המעי וכך נוצרת הטבה. בהמשך כאשר יש הטבה משמעותית, מתחיל שלב ההחזרות שבו בזהירות ובעדינות מחזירות את החשודים תוך הקשבה לגוף.

את הפרוטוקול מובילה ד’ר שרה בלנטיין The Paleo Mom האתר שלה גדוש במידע עדכני והמידע כאן מתבסס על המחקר שלה

הפרוטוקול האוטואימוני להורדה

אתגר: נסו לספור 30 סוגים שונים של ירקות ופירות שונים שאכלתן בשבוע. זה נותן תחושה ברורה וממצה על מהות הפרוטוקול, ויעזור לכן להיכנס לענינים

Dr. Sarah Ballantyne

מה מומלץ לאכול ולמה

תזונה דחוסה מזונות עם ריכוז גבוהה של נוּטְרִיֵּינְטים – חומרי הזנה.
מזונות שיש בהם הרבה חומרי הזנה ומעט אם בכלל חומרים מזיקים ומיקוד מיוחד על מזונות שתורמים להבראת המעי, ומגוון תזונתי עונתי רחב ככל האפשר.

איברים פנימים של חיות מרעה. הכוונה היא לאכול ‘מאף ועד זנב’  חלקי פנים כמו כבד ולב, עצמות מוח, תבשיל זנב או פשוט מעורב ירושלמי בצלחת. ההמלצה היא לאכול לפחות שתי מנות כאלו בשבוע. איברים פנימים הוא המקור המרוכז ביותר של כמעט כל חומרי ההזנה כולל ויטמינים, מינרלים, שומנים בריאים וחומצות אמינו חיוניות. בחברות מסורתיות שמרו אותם לנשים הרות ומניקות, חיות בר יתחילו מאכילת חלקי הפנים. מבחינת טעמים דרושה הסתגלות. אפשר להתחיל בפטה עוף ומעורב ירושלמי.

פירות ים ואצות ים. סרטנים, מולים, קלמארי, שרימפס, אויסטרים, צדפות, לובסטר. אלו חיות שנאכלות בשלמותן. עשירות מאוד באומגה 3, סלניום, אבץ, בי12 ויוד. חיות קטנות שצמודות לסלעים או לקרקעית הים, כמעט ולא מכילות מתכות כבדות. ארמה, דולס, וואקמה, נורי, קומבו אלו אצות שנאכלות בעיקר יבשות, מומלצות מאוד, לי יש פחות ניסיון איתן.

דגי ים דגש על דגי ים קטנים עם תכולת שומן גבוהה. סרדינים, אנצ’ובי, מקרל וברבוניה, הם היותר מוכרים. הנסיכים של הים התיכון כוללים את הלוקוס והפרידה, הבורי ופלמידה לבנה, טרחון ואינטיאס. דגים מהחקלאות הימית פחות מומלצים בעיקר בגלל תנאי המחיה והתזונה שלהם. פורל מהדן או מוסר ים שמגיע ממצרים כן מומלצים. אפשר לאכול חי כבוש קלות או בבישול מהיר. דגי ים הן חיות פרא אצילות שעשירות באומגה שלוש ומינרלים.

מזונות מותססים. כאשר מדברות על מזונות עשירים בפרוביוטיקה, אנו מתייחסות למוצרים שעברו תסיסה חיידקית. זו דרך לצרוך כמות יפה של פרוביוטיקה לריצוף המעי בחידקים מועילים. ירקות בתסיסה לקטית כיף להכין וקל לצרוך, אפשר להתחיל במלפפונים וכרוב כבוש שעשירים בלקטובצילוס, ובהמשך גם קמבוצ’ה, קפיר ויוגורט קוקוס. מזונות מותססים צריך להכין לבד, אלו הקנויים מפוסטרים ולכן החידקים הטובים בהם מתים.

ציר עצמות. נוזל מרוכז שנוצר מבישול ארוך של עצמות חית מרעה גדולה. רצוי כוס בבוקר על כיבה ריקה, אפשר למהול במים חמים או להוסיף עשבי תיבול. עשיר בקלציום מגנזיום וחומצות אמיניו בשם גליצין ופרולין, שיש להן תפקיד חשוב ביצירת רקמות חיבור, כמו הדבק שמחזיק אותנו יחד. במצב של מעי דליף זה אוצר אמיתי.

ירקות מכל הסוגים, במגוון רחב ככל שניתן
אם נוצר רושם שאוכלות בעיקר חיות זה הרגע לומר שעיקר התזונה אלו ירקות ושומנים טובים. תשע מנות ירקות ליום לפחות. ירקות עשירים בויטמינים ומינרלים, הם מכילים שפע של סיבים התומכים במגוון בריא של מיקרואורגניזמים במעיים. עשירים בפיטוכימיקלים (כימיקלים צמחיים-Phytochemicals) ובתכונות נוגדות חמצון ואנטי דלקתיות.

עלים ירוקים. עשירים בשפע של פיטוכימיקלים, בויטמיני B שחשובים למוח, ויטמין A אלפא ובתא קרוטאן, ויטמין C שחשוב למערכת החיסון וויטמין K. מעודדים הפרשת אנזימי עיכול, עשירים בכלורופיל ותורמים לPH בסיסי. אפשר לאכול אותם עם כל דבר ואפילו יש קונצנזוס רחב בגישות תזונה שונות על החשיבות שלהם. כדאי לשלב שלוש כוסות של עלים מבושלים או שש של עלים טרים. אורגנו, אוסקה, איסברג, אנדיב, בצל ירוק, בוקצ’וי, עלי ביבי, עלי ברוקולי, בזיליקום, גרגר נחלים, גפן, חוביזה, חרדל, חמציץ, חסה ערבית, חסה מסולסלת, חסה אדומה, טאטסוי, טימין, כוסברה, לשון הפר עלים מליקוט, מנגולד, מיזונה, מרווה, נבטים, נענע, עלי סלק, פטרוזיליה, קייל מכל הסוגים, רוקט, שמיר, תרד מכל הסוגים. מגוון עונתי רחב ככל האפשר.

ממשפחת המצליבים.  ירקות עשירים בגופרית שמסיעים בפינוי יעיל של רעלים מהגוף, עשירים באנטיאוקסידנטים, חשובים לתהליכי יצירת קולגן, מסיעים לבריאות הפרקים וכלי הדם. מכילים חומרים דמויי אסטרוגן הקרויים – פיטואסטרוגנים המאזנים עודף הורמוני מין. מכילים חומר (בשם דיאנדולימתאן) המונע סוגי סרטן הקשורים להורמוני המין. מכילים גויטרוגנים (סופחי יוד) שיכולים להפריע לפעילות בלוטת התריס על ידי חסימת ספיגת יוד. בישול או התססה של הירקות האלו מעלים את המרכיב הגויטרוגני. בין המצליבים: ארוגולה, בוקצ’וי, גרגר נחלים, דיקון, ברוקולי, חרדל, לפת, כרובית, כרוב ניצנים, כרוב ירוק\אדום\סיני, מלפופ, צנון, צנוניות, קייל לסוגיו, קולורבי, רדיקיו.

משפחת השושנים. (בצלים) גם ירקות אלו עשירים בתרכובות גופרית שמופעלת כאשר הירק נחתך ומניב תרכובות חריפות ומדמיעות. יש להן הסטוריה של שימוש רפואי בתרבויות מסורתיות בזכות האיכויות האניטיבקטריליות שלהם.  בצל, בצל סגול, שום, כרישה, בצל ירוק, שלוט, עירית, אספרגוס.

משפחת הפטריות. גם פטריות עשירות בגופרית וגם בויטמיני B. הן מכילות חומרים בדופן התאים שלהן שמעוררים תגובה של תאים מחסלים טבעיים, שמסיעים באיזון מערכת החיסון. עשויות לעורר תגובה חיסונית אצל אנשים עם מחלות אוטואמיוניות. שימאג’י, שיטאקי, פטריות יער, מלך היער, מכל הסוגים וכמה שבא.

ירקות ופירות צבעונים. כאלו שהצבע נוחך וזהה בקליפה ובתוך. הצבע הוא סימן לאנטיאוקסידנטים שנלחמים ברדיקלים החופשים. כדאי לטעום מכל הצבעים כדי לקבל את כל נוגדי החימצון. כמה דוגמאות. ירוק: קיוי, ליים, סלרי, ענבים, אפונת גינה, במיה. אדום: סלק, תפוז דם, תות, דובדבנים. כחול: בלו ברי, תאנים, שזיפים, קייל, צהוב כתום: אפרסק, גזר, אשכולית, לימון, מנגו, דלעות, בטטה. לבן: אפרסק, שורש פטרוזיליה, שומר, לפת פטריות ארטישוק ירושלימי.

בשר של חיות מרעה איכותיות. הטוב ביותר הוא בקר שרעה באחו ואכל רק עשב. קשה להשיג בארץ בשר כזה כי שטחי המירעה לא מניבים כל השנה. יש גם בקר שניקרא גראס פיניש והוא כזה שבחודשים לפני השחיטה אכל רק עשב, בחורף זה נפוץ. הטעם של הבשר הזה מאופין בטעמי שומן עשבונים והרבה “אישיות” מה שלא מתאים לכולם. בארץ איכות הבקר טובה, הוא לא מקבל הורמונים ואנטיביוטיקה בשיגרה, כך שבקר ישראלי, עדיף בתקן חי בריא הוא נהדר. אוכלות ‘מאף ועד זנב’ נעדיף חלקים לבישול ארוך עם הרבה ג’לטין, כמו לחי או זנב ונתחים שמנים כמו אסדו.

כבשים ממרעה חופשי. כבשים וטלאים הם חלק מהנוף של ארץ ישראל מדורי דורות, מקומי בעני זה נהדר. כבש הוא בשר עם יחסית הרבה שומן וטעמים טובים, קבב למשל עם חמוצים וסלטים, זו ארוחה פרוטוקלות מעולה

עוף והודו תנאי הגידול בארץ של עוף והודו הם לא טובים. עוף פחות עשיר בערכים תזונתים, ואוכל בעיקר גרעינים, אפשר לפעמים לצרוך עוף אורגני. אני מוצאת שגרון הודו במרק זה נהדר

שמנים טובים. שומן מהחי, אבוקדו, שמן קוקוס, שמן זית, זיתים.

ירקות שורש ודלעות. בעולם הפליאו, בהעדר דגנים וקיטניות שורשים, פקעות ודלעות הם הפחמימה. חיוניות לבריאות המיקרוביום של המעיים. מכילים מגוון פחמימות המאכילות שתי קבוצות חשובות של חיידקים פרוביוטיים במעי ומסיעות להם להתרבות, בכך מונעות איכלוס של המעי בטפילים, ובשמרים. חיידקים אלה הם תושבים פרוביוטיים חיוניים במעי בריא. ירקות שורש כמו ארטישוק ירושלמי, בטטה כתומה\סגולה\לבנה, גזר, חזרת, לפת, סלק סגול\צהוב, קולורבי, קסאבה, שורש סלרי, שורש פטרוזיליה, שומר, ג’ינג’ר, כורכום. ודלועים כמו: דלורית, דלעת ספגטי, דלעת טריפולי, דלעת יפנית, דלעת ערמונים, קישוא, זוקיני, מלפפון, פאקוס, חרוש, אבטיח, מלון.

מזווה. קוקנט אמיניו, חלב קוקוס, שמנת קוקוס, שבבי קוקוס, סוכר קוקוס, דבש אורגני ומוצרי כוורת, מיפל, סילאן, תה ירוק, תה שחור, מי קוקוס, אבקת חרובים, פירות יבשים טבעים, ג’לטין, סודה לשתיה בלי אלומניום, צלפים, קמחי שורשים: קמח קסאבה, קמח טפיוקה, פלנטין, ארורוט, קמח ערמוני מים, מלח אטלנטי, מלח הימלאיה, מלח קלטי, סרדינים משומרים בשמן זית, כבד דג קוד. חומצים: בלסמי, תפוחים, חומץ קוקוס, חומץ יין.

תבלינים: כל העלים כמו פטרוזיליה אורגנו כוסברה מרווה נענע. כל השורשים כמו גינגר, בצל שום כורכום. כל הקליפות כמו קינמון ומוסקט. וכל הפרחים כמו קמומיל לבנדר ושושנים. חומצים, בלסמי, תפוחים.

אינדקס מתכונים המותאמים לשלב האלמינציה ללא ביצים ללא אגוזים וגרעינים ללא קמח שקדים ללא סולנים. רק מזונות עשירים בנוּטְרִיֵּינְטים
מעל 60 מתכונים שיעזרו לכן בכניסה לפרוטוקול

מה לא מומלץ בשלב הראשון

גלוטן – אולי הכי חשוב להפטר מהגלוטן.
דגנים: חיטה, אינקורן, סימולינה, כוסמין, חיטת דורום, שעורה, שיפון דוחן, גריסי פנינה, שיבולת שועל דורה, תירס, אורז, אורז בר, טף.
זרעים דמויי דגנים: אמרנט, כוסמת, דוחן וקינואה
אגוזים: שקדים וקמח שקדים, אגוזי מלך, פקאן, אגוזי ברזיל, קשיו, אגוזי לוז, ערמונים וקמח ערמונים, אגוזי מקדמיה, צנוברים, פיסטוקים. זרעי פשתן, פרג, שומשום, גרעיני חמניה, גרעיני דלעת, טחינה, שקדיה וכל שמן, חמאה או קמח שמופק מהם.
קטניות: חומוס וקמח חומוס, כל העדשים וקמחי העדשים, כל השעועיות, שעועית אזוקי, פול, בוטנים, אפונה יבשה, סויה כולל אדוממה, מוצרי סויה מותססים כולל טופו טאמפה רוטב סויה
ירקות ממשפחת הסולנים: עגבניות, עגבניות שרי, חצילים, פלפלים מכל הסוגים, פילפלים חריפים צ’ילי, חלפיניו הבנרו, תפוחי אדמה, אשווגנדה, גוג’י ברי, גולדן ברי- שלפח, סולנום שחור או ענבי שועל, טבק
תבלינים מסולנים: פפריקה, אבקת צילי
תבלינים מזרעים: פלפל אנגלי, פלפל שחור, ורוד ירוק ולבן, קימל, הל, כוכב אניס, ערער וסומק. זרעי אניס, רימל, זרעי סלרי, זרעי כוסברה, כמון, זרעי שומר, חילבה, חרדל, אגוז מוסקט.
ביצים, קפה, שוקולד
חלב ומוצריו: חלב של פרה, עיזים, כבשים, בופלו. כל הגבינות הרכות והקשות, חמאה וגהי, שמנת, שמנת מתוקה, יוגורט, קפיר, שמופקים מחיות המרעה האל
שמני ירקות מתועשים: שמן קנולה, שמן תירס, שמן סויה, שמן פשתן, שמן בוטנים, שמן חמניות, שמן זרעי ענבים, שמן גלעיני דקלים, שמן חריע.
סוכרים מלאכותים: אספרטים, אריתריטול, מניטול, סוכרלוז, סורביטול, סכרין, סטיביה, קסיליטול, נאותם, אצסולפאם-K
סוכרים בעיתיים: אגבה, רכז לתת שעורה, סירופ תירס, סירופ אורז מלא, סוכר חום, סוכר קנים מעובד, קארמל, פרוקטוז, סוכר דמררה, מיץ פירות, רכז פירות, גלוקוז, סוכרוז, גולדן סירופ, מונק פרוט, סוכר לבן, סוכר טרבנדו.
מזון מעובד: כל מזון מעובד שיש בו יותר משלושה מרכיבים וברשימת המרכיבים יש: צבעי מאכל, תמציות טעם וריח טבעיות ומלאכותיות, שמנים מלבד שמן זית, מונוסדיום גלוטמט, ניטריט, מתחלבים, שומן טראנס, חומצה זרחתית, תמצית שמרים, וכל כימיקל אחר לא מזוהה.
אלכוהול: בירה, יין לבן ,יין אדום ,כוהל, מלבד יין בישול
NSAIDS תרופות נוגדות דלקת. נורופאן, אדוויל, אספירין, אקמול פוקוס, איבופרופן, ולטרן. ועוד רבות אחרות לבדוק התאמה

את הרשימה הזו ניתן יהיה לנסות להחזיר בשלבים, אחרי שתהיה הטבה משמעותית

ביצים אורגניות. הצהוב פחות מעורר תגובה אלרגית מהלבן
קיטניות מונבטות. עדשים ומש מונבט ומבושל
קיטניות בתרמיל. שעועית ירוקה, לוביה תיאלנדית, במיה, אפונת שלג, אפונה ירוקה.
סולנים. עגבניה, חציל פלפל תפוח אדמה.
אגוזים וגרעינים. מושרים לכמה שעות במים.
קמחים משורשים ואגוזים. הנפוץ והקל להשגה הוא קמח שקדים
קפה, שוקולד, אלכוהול
תבליני מבוססי פירות וזרעים
תבלינים מסולנים

ההמלצה היא לעשות את הפרוטוקול המצומצם לפחות למשך חצי שנה, או עד שהסימפטומים נעלמים ויש הטבה משמעותית. עדיף לחכות להטבה משמעותית וברורה, ורק אז להוסיף לאט לאט, תוך הקשבה לגוף ולראות מה האפקט. מגוון תזונתי הוא חשוב! לכן כדאי לא להיתקע בשלב הפרוטוקול המהודק, ולהעיז ולבדוק בבוא הזמן.

איך מחזירות?

מחזירות משהו אחד כל שבוע. בוחרת משהו מהרשימה של השלב הראשון, טועמת טיפה על קצה המזלג. מחכה רבע שעה לראות מה קורה. אם יש סימפטומים כלשהם כנראה שלא כדאי, אם לא מנסה כמות גדולה יותר של כפית או חתיכה ושוב מחכה רבע שעה, אם אין סימפטומים מנסים כמות קצת יותר גדולה. מחכה שעתים שלוש לראות איך מרגישה, נקווה שטוב ואז אפשר לאכול מנה רגילה מהמזון הזה, אם לא כניראה שזה לא מתאים או שלא חלף מספיק זמן להבראת המעי. בהמשך השבוע לא כדאי לצרוך שוב את המזון הזה ולא לנסות להחזיר משהו אחר, רק להקשיב לגוף ולדעת בבטחון שהמזון שניבחר לא גורם לסימפטומים.
יתכן שסימתן שלב ולא עברו כל המזונות, זה בסדר להמשיך לשלב הבא.

ממה בוחרות בשלב הראשון? אפשר להתחיל בשוקולד, או קפה.
קקאו ושוקולד 85%, קפה פעם ב, צהוב של ביצה, גהי-גרס פאד, קיטניות בתרמיל (שעועית ירוקה, לוביה תיאלנדית, במיה, אפונת שלג, אפונה ירוקה) קיטניות מונבטות כמו עדשים ומש.
תבלינים מבוססי פירות וזרעים: וניל, פלפל אנגלי, פלפל שחור, ורוד, ירוק ולבן, קימל, הל, כוכב אניס, ערער וסומק. זרעי אניס, קימל, זרעי כוסברה, כמון, שומר, סלרי. חילבה, חרדל, קצח, אגוז מוסקט. שמני אגוזים כמו שמן אגוזי מלך, שמן שומשום, טחינה, שקדיה.

שלב שני:
זרעים ואגוזים. כדאי להשרות אגוזים ולהנביט זרעים כדי להקל על החזרה. לנסות כל פעם אחד. (אגוז מלך, פקאן, מקדמיה, ברזיל, קשיו, פרג, שומשום) זרעי צ’יה, קפה על בסיס יומי, לבן של ביצה, חמאה-גרס-פאד, מעט אלכוהול

שלב שלישי:
חצילים, פילפלים מתוקים בצבעים, פפריקה, תפוחי אדמה מקולפים, מוצרי חלב שמנים מצאן ובקר גרס-פאד כמו גבינות עיזית קשות ממחלבות בוטיק. עדשים, אפונה יבשה, שעועית, חומוס

שלב רביעי:
פלפל חריף ותבלינים ממשפחת הסולנים (פפריקה מתוקה וחריפה, צילי, קאיין ופלפלים חריפים מכל הסוגים), עגבניות קודם מקולפות וללא גרעינים, תפוחי אדמה בקליפתם, אלכוהול בכמות יותר גדולה. דגנים ופסבדו דגנים ללא גלוטן כמו קאניווה, תירס, דוּרָה, שיבולת שועל, דוחן, קינואה, כוסמת, אָמָרָנט וטף. אורז בסמטי לבן. ולבסוף מזונות שבעבר גרמו לתגובה אלרגית.

אינדקס מתכונים המותאמים לשלב ההחזרות של הפרוטוקול האוטואימיוני. כולל ביצים, אגוזים וגרעינים, קמח שקדים עגבניות קקאו ושוקולד

קישורים בישראל

פרוטוקול פליאו אוטואימוני – AIP קבוצת פיסבוק ישראלית פעילה עם שלל עצות ומתכונים

תזונה יצירתית גלי הנדל קבוצת פיסבוק בהנחיית יועצת התזונה גלי הנדל שמציע ליווי למתחילות בפרוטוקול

פליאו אוטואימוני אתר ישראלי ותיק שאפשר למצוא בו עוד מידע

איתן בן מיור נטורופט שמתמחה בפליאו ופליאו אוטואמיוני, המון מידע ספרים להורדה

בלוגים בעולם

Phoenixhelix האתר המצויין שיש בו ראונאפ שבועי של מתכוני AIP

The paleo mom האתר של דר’ שרה בלנטיין

autoimmunewellness מיקי ואנג’י המון המון מתכונים טובים

terrywahls.com האתר של טרי וואלס

#
פטאייר

פטאייר

מאפה פלסטינאי במקור ממולא בתרד עלי בר וסומק. גירסה פרוטוקולית בעזרת קמח הקסאווה

לביבות סלמון קלילות

לביבות סלמון קלילות

טעמים פשוטים ונעימים שהולכים נהדר עם סלט ואבוקדו. לביבות שכיף להכין מהן כמות ולהקפיא לארוחה נוסעת

דיסת כמו שיבולת שועל

דיסת כמו שיבולת שועל

קערית של דיסת קוואקר עם תפוחים, יש לה מרקם שלא דומה לגרבר ומתיקות מדויקת שאין כמוהה לבוקר קריר. בהעדר קוואקר הינה אופציה מצוינת שבה המרקם של דלעת הספגטי מיצר טקסטורה משכנעת

מליטות קטנות מטוגנות

מליטות קטנות מטוגנות

דגים קטנים זו בחירה מעולה, עוד לא התצברו בגופם מתכות כבדות, הם זולים ופשוטים להכנה. המליטות הקטנות טעימות במיוחד

מולים עם ארטישוק ירושלמי

מולים עם ארטישוק ירושלמי

מולים חיבים להיות טרים וסגורים הפתוחים לפח. שנופל לידי אוצר כזה אני עושה מעט, ארוחה שאוכלות בידים עם מלא רוטב. זו חייה שנאכלת בשלמותה עם המון נוטריאנטים

קציצות פרגית וסלק

קציצות פרגית וסלק

באווירת הביונד והמבורגר טבעוני, קציצה עם טעמים עזים וצבעים חזקים שנשארים בוהקים גם בטיגון

אפונת גינה וחסה

אפונת גינה וחסה

קלאסיקה, במקור עם חמאה ושלוט. אפשר בקלות להשתמש בשמן זית עדין ובצל סגול

קבב טלה ירוק

קבב טלה ירוק

קבב מטלה הוא עדין. טעמים ירוקים ורעננים של מרעה מתאימם לו מאוד. אצל הקצב טלה מזן המכונה בלאדי פחות מתאים, יש לו טעמים דומיננטים וריח חזק. קבב אוהב פטרוזיליה אז בואו ניקח את זה רחוק לצרור גדול שיצא ירוק ורענן

כדורי סחלב

כדורי סחלב

ממתק קטן בטעם של סחלב וילדות בירושלים, מי הזהר עושים את ההבדל

מרק שאריות

מרק שאריות

מרק קל טעים ומאוד מנחם. יוצא כל פעם קצת אחרת, עשוי משאריות של ירקות. מכינה אותו ביום חמישי לפני הקניות לסופשבוע. עם כמות כזו של ירקות בתזונה תמיד יש מלא שאריות. לזרוק זה הכי מבאס

מרק חמוסטה ושערות אסדו

מרק חמוסטה ושערות אסדו

לא בדיוק מתכון, יותר צרוף של שני מתכונים מרק חמוסטה חמצמץ ושערות אסדו שמזכירות את מילוי הסיסקה המסורתי

שערות אסדו

שערות אסדו

לפני שהיתי בתזונה הזו לא ממש יצא לי להכין אסדו, היה נידמה לי שזה מורכב יותר מדי ומחייב מעשנה. בשנה האחרונה זה הפך לאב מזון. זו גירסה עסיסית של בישול עם נוזלים שבעני עוזרות לשערות להישאר עסיסיות. מכינה ומעבירה לקופסת זכוכית ולמקרר. יש לזה כל כך הרבה שימושים

בלוק שווארמה

בלוק שווארמה

מתכון לא שלי שנחשפתי אליו דרך לימור לנידו תירוש, גם היא אומרת שהוא לא שלה. הוא שלכן והוא מעולה. התאמתי לתבלינים פרוטוקולים והוספתי מישקולת שממצקת את הכיכר

לביבות חוביזה ובטטה לבנה

לביבות חוביזה ובטטה לבנה

דצמבר זה הזמן שבו החוביזה מתפשטת בכל מקום, יש שפע של עלים רכים ועדינים, ירוק בוהק וטעים. זה אולי עלה הבר שהכי קל ללקט ולבשל. בערבית ניקרא ח’ביזה שזה לחם. המתכון פה יחסית ניטרלי כדי לשאת עליו בגאוה ממרחים שונים

שוקו פלצבו

שוקו פלצבו

ערב קר חדשות לא משהו, שוקו יכול להיות אחלה מרוממם, הינה כזה מותאם לפרוטוקול מהודק חם ומנחם

מרק פטריות

מרק פטריות

מרק קל טעים וחורפי עם טוויסט קטן של ארטישוק ירושלמי

סלט יפה

סלט יפה

פשוט סלט של חורף שהצבעים שלו מושלמים והוא מענין ומאוזן

פלמידה לבנה כבושה

פלמידה לבנה כבושה

נתחים עבים של דג מאוד טרי, כבושים קלות עם גוון של תפוז וזעתר כי זו העונה

פרויקט לזניה

פרויקט לזניה

לזניה זו אם מזון ששווה להתאמץ לבקר אותה לפעמים. כאן גירסה 100 אחוז פרוטוקולית, בלי עגבניות. בתפקיד הפסטה הבטטה הלבנה. מלאכת שכבות

נומאטו – רוטב ‘כמו’ עגבניות

נומאטו – רוטב ‘כמו’ עגבניות

עגבניות חוזרות יחסית מאוחר, עד אז הינה תחליף שעושה את ההמתנה ניסבלת פלוס, זה אשכרה רוטב מאוד טעים שהוויב האיטלקי שלו תורם לתחושת העגבניות

דים סאם

דים סאם

מתגעגעת לארוחות דים סאם שבהם יש מגוון של כיסונים. הינה ניסיון ראשון. כרישה ועוף שילוב שמעצים אחד את השני שהוא לגמרי פרוטוקולי! פשוט מאוד להכנה

נאגטס אינסייד אאוט

נאגטס אינסייד אאוט

בהעדר ביצים משהו צריך לקשור את הירקות כדי ליצור מנשא ראוי למילוי. הינה אופציה ללאפה שהיא לגמרי מתאימה לשלבים הראשונים טעימה כמו נאגטס ומכילה מה שבא

שבלולי קינמון

שבלולי קינמון

חורף, גשם בחוץ. ריח של קינמון שממלא את הבית. הרגשה טובה. ניסיון לשבלולי קינמון שהם מאה אחוז פרוטוקולים מבטטה סגולה. טעים ועדין

לשון וחברים

לשון וחברים

לשון יש לה הרבה חברים: מגישה אותה חמה או קרה, מבושלת או מטוגנת, עם רוטב… או בלי. יש לה טקסטורה רכה שמנונית ונגיסה. מתכון בסיס לבישול הלשון והצעות מה לעשות איתה

כבד עגלה

כבד עגלה

המזון הדחוס ביותר. יש בו כמות עצומה של ויטמין אי והמון מינרלים (ברזל, נחושת, יוד וסלניום). חיות בטבע אוכלות קודם את הכבד
בעיה קטנה, יש לו טעם ברזלי, או שאוהבות או שלא

מעורב ירושלמי

מעורב ירושלמי

חלקי פנים של תרנגולת זולים וזמינים. מעורב ירושלמי זו קלאסיקה קלה להכנה

פורל במעטפה

פורל במעטפה

פורל גדל בנחל הדן, גידול מקומי איכותי, ערכים טובים של אומגה שלוש. קל למצוא אותו בשווקים, אחת הבחירות הבטוחות לדג איכותי ללא מתכות רעילות ואנטיביוטיקות. שיטת ההכנה במעטפה תתאים לעוד דגים במשקל של כחצי קילו

קוטג’ פאי או פאי רועים

קוטג’ פאי או פאי רועים

פאי רועים זו הגירסה עם בשר כבשים וקוטג’ פיא עם בקר, בקר שמן מתאים פה. בטטה צהובה שהיא קצת יותר יבשה ומזכירה תפוח אדמה משלימה את הקמופלאז’. מחבת שיש בו נחמה

אורז כרובית

אורז כרובית

היכולת של הכרובית לספוג טעמים, והניראות שלה כאשר היא מגוררת יצרו את המתכון הזה שנימצא בכל ספר בישול פרוטוקולי, אז ניסיתי, והתאמתי וזו באמת אחלה תוספת שסופגת ציר נהדר. אפשר גם בצבעים

ג’ינג’ר כבוש

ג’ינג’ר כבוש

כשעוד יצא לי לאכול סושי ג’ינג’ר כבוש היה הכוכב, לא מנקה חיך בין מנות, יותר כמו הסיבה לארוע

כרוב ברוקולי ביקון

כרוב ברוקולי ביקון

מנה מהירה שעושה שימוש בשומן של הביקון ובטעמי העישון שלו, יחד עם ברוקולי וכרוב ששניהם בדרך זו או אחרת מבקרים יום יום. נקניקית פליאו או המבורגר ביתי זו ארוחה מהירה בריאה ומספקת

קבב

קבב

על האש או על מחבת, עם סלטים טריים, כבושים וממרחים זו ארוחה אולטימטיבית

ציר ראשי שרימפס

ציר ראשי שרימפס

הציר הזה מקורו בראשי השרימפס, שהם מלאי טעם וצבע. מתקבל ציר כתום קליל שמשביח כל תבשיל דגים, ובעצמו משמש בסיס נפלא למרקים אסיתים

דנוור חתיך

דנוור חתיך

נתח קטן ומשוייש, המשך של מכסה האנטריקוט לכיוון האונטריב. הרבה טעם צליה חזקה וקצרה

קציצות דג

קציצות דג

קציצות מאוד קלות ירוקות ולימוניות
מוסר ים נותן תמורה טובה לדג נטו וטעם ימי עדין

אונטריב עטוף בעלים ירוקים

אונטריב עטוף בעלים ירוקים

אונינטריב הוא נתח נהדר מהצלעות, טוב לו לקבל הרבה זמן בתנור. כאן עטוף בירוקים מוגבהה על בצלים. סיר מושלם לחזור אליו הביתה

שפונדרה בסיר ברזל כבד

שפונדרה בסיר ברזל כבד

שיטה של בישול איטי בסיר כבד, כאשר הסיר אטום והבשר מוגבהה מעל ירקות קשים שלמים, הבשר מתרכך לאט במיצים של עצמו, מתאימים לבישול הזה נתחים יחסית שמנים

אסדו על בצלים

אסדו על בצלים

צלע על העצם בצליה ארוכה ואיטית. החריצה של מיכסה הצלעות עוזרת לקבל שומן קריספי

דנוור קאט וירקות בווק

דנוור קאט וירקות בווק

הרבה ירקות מעט בשר, שומן טעים, פטריות, נבטים מצליבים. ארוחת צהרים פשוטה וטעימה. שאר בני הבית יכולים לאכול מעל אורז לבן

קציצות עוף וגזר

קציצות עוף וגזר

אלו קציצות שמכונות אצלנו קציצות ילדים, השילוב של גזר מתקתק בצל שגם הוא די מתוק ובשר עוף, שטעמו לא משתלט מיצר קציצה קלילה. חטיף במתיקות עדינה

קציצות בקר ולב

קציצות בקר ולב

לב בקר זה חלק פנים שיש לו ערכים תזונתיים מעולים, מחיר זול ויחסי ציבור לא משהו. טעם של בקר וטקסטורה של בקר דחוס. דרך קלה לצרוך אותו זה טחון בקציצות

$

האתר הזה נכתב במטרה לשתף תכנים שהטיבו איתי והלוואי שיועילו גם לכן. בבקשה אל תתיחסו למידע כאן כהמלצות רפואיות. השימוש שתעשו במידע כאן הוא על אחריותכן בלבד