הכותרת תזונה למחלות אוטואימוניות יכול להטעות או לפתח תקוות שווא. לכן אני אסייג ואומר שאין לי שום השכלה רפואית והמידע כאן הוא מניסיון אישי שלי. אני משתפת אותו מתוך הניסיון שלי לבשל טעים ומגוון, בתוך מסגרת המגבלות הזו. כמובן שאין לראות בחוויה שלי המלצה רפואית.

 

הי, כאן איה 

אמא, אמנית, מעצבת וטבחית.
מקדישה את הבלוג הזה למסע שלי למציאת תזונה שמיטיבה איתי. המסגרת היא של תזונה אנטי דלקתית בגישת הפליאו. למה זה מעניין? משערת שיכול לתרום להתמודדות עם מחלות אוטואימוניות ובעיות מטבוליות.

מקווה שאתן, או יקירכם המעוניינים לבשל עבורכן ימצאו כאן רעיונות והשראה. מקווה עבורי למצוא דרך הבלוג שותפות למסע.

בעשור הקודם היה לי דוכן ביתי של פלאפל אורגני מחומוס מונבט. שהתפתח למסעדה קטנה שבה בישלתי אוכל מקומי שאספתי ברדיוס קרוב.
כשנסגרה המסעדה התחלתי להרגיש פחות טוב, אובחנתי עם תת פעילות של בלוטת התריס – השימוטו. הרופאה לא התרגשה, גם אני לא, לקחתי כדור וקיבלתי תפריט של נטורופתית והמשכתי הלאה. לימים הבנתי: תפריט הקסמים זה סוג של פליאו, לתקופה זה אפילו מאוד עזר.

ואז הגיע תקופה שבה ליויתי את אבא במסעו האחרון עם סרטן, פגשתי את המוות מקרוב ולא הפסקתי לדמוע. העינים שראו יותר מדי יצאו מאיזון. התחיל כפל ראיה שהתברר כעוד מופע של בלוטת התריס, הפעם TED או מחלת עינים של התירואיד – גרייבס. תפריט הקסמים כבר לא עבד ואני צריכה את העיניים שלי.

התחלתי לחפש, לחקור לקרוא, הגיעו ספרים בדואר. הגוף שלי שהיה המודחק הגדול פתאום קיבל את כל הבמה. להקשיב לקולות שלו, לניואנסים. מה הוא אוהב? מה אני אוהבת? מה מרים את האנרגיה, מה עושה גזים. והעינים יוצאות מחוריהן… כשיש הרבה דלקתיות הן בחוץ, שיש מעט הן חוזרות פנימה. יש לי מדד. מלחיץ אמנם אבל עוזר לראות.

בחיפושים שלי מצאתי את פרוטוקול פליאו אוטואימוני AIP שמובילה דר’ שרה בלנטיין. לי הוא עוזר מאוד להוריד את מדדי הדלקת, העינים נרגעו, אמנם לא לגמרי ואם לא דייקתי הן יצאו ויזכירו לי.

לפעמים אני קוראת סיפורי החלמה, בשבילי זו מילה גדולה מדי. לחיות עם פחות דלקתיות זה נעים. התחזוקה של התזונה הזו משתלמת ומתגמלת. מאפשרת מקום לנוח בו.

מאמינה שריפוי עמוק יגיע מבפנים כהרף עין, ועד אז התזונה היא כלי נהדר להכרות והתקרבות פנימה אלי דרך הגוף.

אני אוהבת לבשל, הבלוג מתמקד בבישול. שיש מגבלות זו הזדמנות להתרחבות ויצירתיות. קבוצות שלמות של מזונות ירדו מהתפריט. יחד עם זה מנעד הטעמים והמתכונים רק גדל.

תמצאו כאן המון ירקות, דגי ים ובשר, אוכל אמיתי. מאמינה שיש חשיבות גדולה למגוון ולעונה, מה שמגיע מהרדיוס הקרוב, יש לו ערכים מוספי. ובעיקר רב הנסתר על הגלוי, ולכן לאינטואיציה ולהקשבה הפנימית יש מקום גדול.

מזמינה אתכן להשתמש במתכונים להנאתכן

הי, כאן איה

אמא, אמנית, מעצבת וטבחית.
מקדישה את הבלוג הזה למסע שלי למציאת תזונה שמיטיבה איתי. המסגרת היא של תזונה אנטי דלקתית בגישת הפליאו. למה זה מעניין? משערת שיכול לתרום להתמודדות עם מחלות אוטואימוניות ובעיות מטבוליות.

מקווה שאתן, או יקירכם המעוניינים לבשל עבורכן ימצאו כאן רעיונות והשראה. מקווה עבורי למצוא דרך הבלוג שותפות למסע.

בעשור הקודם היה לי דוכן ביתי של פלאפל אורגני מחומוס מונבט. שהתפתח למסעדה קטנה שבה בישלתי אוכל מקומי שאספתי ברדיוס קרוב.
כשנסגרה המסעדה התחלתי להרגיש פחות טוב, אובחנתי עם תת פעילות של בלוטת התריס – השימוטו. הרופאה לא התרגשה, גם אני לא, לקחתי כדור וקיבלתי תפריט של נטורופתית והמשכתי הלאה. לימים הבנתי: תפריט הקסמים זה סוג של פליאו, לתקופה זה אפילו מאוד עזר.

ואז הגיע תקופה שבה ליויתי את אבא במסעו האחרון עם סרטן, פגשתי את המוות מקרוב ולא הפסקתי לדמוע. העינים שראו יותר מדי יצאו מאיזון. התחיל כפל ראיה שהתברר כעוד מופע של בלוטת התריס, הפעם TED או מחלת עינים של התירואיד – גרייבס. תפריט הקסמים כבר לא עבד ואני צריכה את העיניים שלי.

התחלתי לחפש, לחקור לקרוא, הגיעו ספרים בדואר. הגוף שלי שהיה המודחק הגדול פתאום קיבל את כל הבמה. להקשיב לקולות שלו, לניואנסים. מה הוא אוהב? מה אני אוהבת? מה מרים את האנרגיה, מה עושה גזים. והעינים יוצאות מחוריהן… כשיש הרבה דלקתיות הן בחוץ, שיש מעט הן חוזרות פנימה. יש לי מדד. מלחיץ אמנם אבל עוזר לראות.

בחיפושים שלי מצאתי את פרוטוקול פליאו אוטואימוני AIP שמובילה דר’ שרה בלנטיין. לי הוא עוזר מאוד להוריד את מדדי הדלקת, העינים נרגעו, אמנם לא לגמרי ואם לא דייקתי הן יצאו ויזכירו לי.

לפעמים אני קוראת סיפורי החלמה, בשבילי זו מילה גדולה מדי. לחיות עם פחות דלקתיות זה נעים. התחזוקה של התזונה הזו משתלמת ומתגמלת. מאפשרת מקום לנוח בו.

מאמינה שריפוי עמוק יגיע מבפנים כהרף עין, ועד אז התזונה היא כלי נהדר להכרות והתקרבות פנימה אלי דרך הגוף.

אני אוהבת לבשל, הבלוג מתמקד בבישול. שיש מגבלות זו הזדמנות להתרחבות ויצירתיות. קבוצות שלמות של מזונות ירדו מהתפריט. יחד עם זה מנעד הטעמים והמתכונים רק גדל.

תמצאו כאן המון ירקות, דגי ים ובשר, אוכל אמיתי. מאמינה שיש חשיבות גדולה למגוון ולעונה, מה שמגיע מהרדיוס הקרוב, יש לו ערכים מוספי. ובעיקר רב הנסתר על הגלוי, ולכן לאינטואיציה ולהקשבה הפנימית יש מקום גדול.

מזמינה אתכן להשתמש במתכונים להנאתכן

#

ממש אוהבת

סלט עשבים

סלט עשבים

סלט קצת כמו בבית קפה, סלט עשבים עם חמוציות ועשבים ובטטה. מרענן משמח, מתוק, חמוץ וממלא

מרק ירקות וציר

מרק ירקות וציר

המרק הזה התחיל מגירסה טבעונית שהכנו מדי פעם משאריות ירקות, באחת הפעמים הכנסתי שקית של ציר גלטיני, ובום קרה הקסם והמרק הפך לממכר, יש בו את הטריות של ירקות שמתבשלים קצר ושומרים על הביס שלהם, בטיגון קל בשמן זית ועומק של ציר שבושל שעות

עוגיות טחינה

עוגיות טחינה

עוגיה טחינה שמרגישה כמו עוגיה וטעימה כמו עוגיה. לכבוד החזרת הטחינה והשומשום בהצלחה, הבת האלופה שלי יצרה את המתכון הזה. הקרדיט כולו לרמי ורטמן

אמפנדס

אמפנדס

מענין שמתכון מסורתי לאמפנדס הוא מקמח קסאבה ידידנו. בצק דק עמוס בבשר שמן, מתברר שבצק קסאבה אוהב שמן. אחד הטובים

כרוב כבוש פרוביוטי עם טיימר מובנה

כרוב כבוש פרוביוטי עם טיימר מובנה

הנחתי בצנצנת כבישה כרוב ירוק מומלח ומעל כרוב סגול, התסיסה הפתיע בעוצמתה. לאט לאט הסגול והירוק ניפגשו עד שהתאחדו לצבע משוגע. זה קרה בדיוק אחרי שלושה שבועות. הזמן שבו הכרוב הופך פרוביוטי

דיסת כמו שיבולת שועל

דיסת כמו שיבולת שועל

קערית של דיסת קוואקר עם תפוחים, יש לה מרקם שלא דומה לגרבר ומתיקות מדויקת שאין כמוהה לבוקר קריר. בהעדר קוואקר הינה אופציה מצוינת שבה המרקם של דלעת הספגטי מיצר טקסטורה משכנעת

לביבות חוביזה ובטטה לבנה

לביבות חוביזה ובטטה לבנה

דצמבר זה הזמן שבו החוביזה מתפשטת בכל מקום, יש שפע של עלים רכים ועדינים, ירוק בוהק וטעים. זה אולי עלה הבר שהכי קל ללקט ולבשל. בערבית ניקרא ח’ביזה שזה לחם. המתכון פה יחסית ניטרלי כדי לשאת עליו בגאוה ממרחים שונים

לחמא בעג’ין

לחמא בעג’ין

בצק ובשר זה אחד השילובים, ביס מושלם לשבת בבוקר שיש זמן. מתאים לשלבים מתקדמים של הפרוטוקול

קציצות עוף וגזר

קציצות עוף וגזר

אלו קציצות שמכונות אצלנו קציצות ילדים, השילוב של גזר מתקתק בצל שגם הוא די מתוק ובשר עוף, שטעמו לא משתלט מיצר קציצה קלילה. חטיף במתיקות עדינה

ממרח כבד עוף וקישואים

ממרח כבד עוף וקישואים

מהפרוטוקול של טרי וואלס למדתי שכדאי לאכול כמה פעמים בשבוע חלקי פנים, כזו צנצנת במקרר עושה את זה פשוט. הקישואים מאווררים את הממרח שנוטה להיות כבד

סלט גזר ולימון כבוש

סלט גזר ולימון כבוש

גזר מתוק מגורד, לימון כבוש קצוץ ושום טרי מטוגן, טעמים חזקים שעובדים מעולה עם בשר וכבושים

מחבת בוקר

מחבת בוקר

ארוחה ורסטילית, תמיד אותו מחבת ברזל כבד, המרכיבים בפנים משתנים לפי מה שיש. בהשראת הפרוטוקול של טרי וואלס

מרק קובה חמוסטה ללא גלוטן

מרק קובה חמוסטה ללא גלוטן

בסוף פברואר בשיא עונת הלימונים זה הזמן המושלם למרק חמוסטה. חמוץ, מלא בירוקים עם קובות ממולאות בבשר קצוץ מיובש ומלא בצל וסלרי. במקור הקובות עשויות מסולת (גלוטן) מחוץ לתחום. הינה מתכון שעושה שימוש באורז במקום סולת

$