כרוב כבוש מותסס הכי בריא שיש – טעמים
כרוב כבוש מותסס פרוביוטי עם שורש כורכום
חשבתי שכורכום בהיותו אנטיבקטרילי יעצור את הכבישה, ודווקא להיפך.
תסיסה חזקה וטעם טוב. הרבה פרוביוטיקה מזכיר כרוב עבוש של שיפודיות בקטע טוב
- כרוב ירוק קצוץ דק
- כף גדושה שורש כורכום מגורד דק לכל חצי כרוב
- מלח ים גס

קולסלאו פרוביוטי Fermented Coleslaw
תהליכי הכרות בהם שוהים מינים שונים יחד, תוססים, ומוצאים את החיבורים בניהם. כזה, בסלט ביתי ומוכר. סלט כרוב וגזר, רגיל עם טוויסט. הירקות שמרכיבים את הסלט תוססים יחד בצינצנת, שהטעם החמוץ התפתח יחד עם החידקים הטובים אפשר להכין מיונז ביתי ולחבר. כרוב כבוש בסלט קולסלאו
- כרוב ירוק קצוץ דק
- שני גזרים מגורדים גס
- תפוח ירוק מגורד גס
- בצל סגול פרוס דק
- מלח ים גס

כרוב כבוש פרוביוטי עם טיימר מובנה
הנחתי בצנצנת כבישה כרוב ירוק מומלח ומעל כרוב סגול, התסיסה הפתיע בעוצמתה. לאט לאט הסגול והירוק ניפגשו עד שהתאחדו לצבע משוגע. זה קרה בדיוק אחרי שלושה שבועות. הזמן שבו כרוב כבוש הופך פרוביוט, אפשר להתחיל מהכרוב הזה ולראות את התסיסה מתקדמת
- כרוב ירוק קצוץ דק
- כרוב סגול קצוץ דק
- מלח ים גס

כרוב סגול מותסס פרוביוטי
כרוב סגול כמו כרוב לבן הוא הבסיס לכרוב כבוש פרוביוטי. בסגול יש יותר ויטמין סי
- כרוב סגול קצוץ דק
- מלח ים גס

כרוב כבוש פרוביוטי שאלות ותשובות
האם צריך לאכסן כרוב כבוש במקרר או שניתן להשאיר בחוץ ?
תהליך הכבישה קורה בחוץ בטמפרטורת החדר. את תהליך התסיסה אפשר להאט מאוד כמעט לעצור במקרר. בחורף אין צורך ואפשר לתת לכרוב לתסוס בחדר
למה כרוב כבוש פרוביוטי בריא ?
פרוביוטיקה יכולה להיות השפעה עמוקה על מערכת החיסון, יכולה להפחית את אוכלוסיות החיידקים הפחות נוחים במעיים על ידי הגברת החידקים הנוחים והמגוון שלהם. למעשה כרוב כבוש פרוביוטי מהווה מצע גדילה נוח לחידקים שכבר נימצאים בגוף. אכילה יומית של כרוב כבוש תורמת לטיפוח החידקים הטובים על דופן המעי.
מה זה תסיסה לקטית ?
התססה זה שימור של מזונות בחומצה לקטית, מיקרואורגניזמים ממשפחת חיידקי החומצה הלקטית שנימצאים באוויר ועל המזונות הופכים את הסוכרים שבמזונות לחומצה לקטית. החומציות שנוצרת מעקבת התפתחות של חידקים מזיקים וכך נוצרת סביבה נוחה לחידקים הטובים להתפתח, סביבה זו מאפשרת את שימור המזון
כמה זמן מחזיק כרוב כבוש פרוביוטי ?
כרוב כבוש פרוביוטי יכול להחזיק חודשים ארוכים במקרר, יצא לי לחכות גם שנה. הטעם החמוץ רק משתבח
בטמפרטורת החדר סביב 20 מעלות. בקיץ כדאי לשמור כרוב כבוש במקרר
נשאר לי מיץ של כרוב מותסס, מה עושים איתו ?
אפשר לשתות, זה אוצר, אפשר להשתמש כסטרטר להתססות אחרות של ירקות כמו מלפפון כבוש למשל או סטרטר ללחם מחמצת. אפשר גם להשתמש להתססות מהירות כמו הגזר הטעים הזה
האם אפשר להתסיס כרוב כל השנה ?
כן, אבל בקיץ המזרח תיכוני הטמפרטורה לא האידאלית לכבישה, חם מדי. אפשר להתסיס במזגן ולהקפיד על כמות מלח של שנים וחצי שלושה אחוז.
בחורף שהכרוב בשיאו עמוס נוזלים ועסיס, הטמפרטורה נמוכה וההתססה קלה. אפשר לשמור את הכרוב הכבוש שהתססתם בחורף ולהשתמש בו הקיץ
איך יודעים שיש בכרוב כבוש חידקים פרוביוטים ?
אין צורך לבצע בדיקות מעבדה 🙂 התססה זו התנסות שמערבת את חוש הטעם. עם הזמן תלמדו לזהות אותו הטעם החמוץ מאופין הוא שנותן אינדיקציה על עוצמת ההתססה הפרוביוטית. השם כרוב חמוץ ניגזר מהאיכות הזו
האם חיבים קדרת כבישה כדי לכבוש כרוב פרוביוטי ?
לא. אפשר ורצוי להתחיל להתסיס כרוב בצנצנת זכוכית. זה מאפשר לראות את ההתססה בפעולה. התנאים לכבישה של כרוב הם סביבה אנארובית, ואחוז מלח שמתאים לטיפוח חידקים טובים ומניעת התפתחות חידקים פחות טובים ועובשים, את אלו אפשר להשיג בצנצנת זכוכית סגורה, כל עוד הכרוב נמצא מתחת לנוזלים בתמיסת מלח של שני אחוז.
קדרת כבישה מאפשרת תנאים כאלו על ידי תעלת מים שמונעת כניסת אוויר, זהקדרות גדולות 3-5 ליטר נוח להתסיס איתם כמויות גדולות יותר של כרוב כבוש , אם אתם מיצרים כמויות כאלו קדירת כבישה יכולה להועיל.
האם חובה להתסיס בסביבה חשוכה ?
אפשר לזרוק מגבת מטבח על צינצנת זכוכית ולקבל סביבה חשוכה. החרס שממנו עשויה קדירת כבישה נותן סביבה חשוכה כי הוא אטום. האם זה חובה, לא. כדאי לא לכבוש בשמש ישירה, התמונות של חמוצים על עדן החלון הוא לא מנהג שכדאי לאמץ.
האם יש בכרוב כבוש יותר ויטמין סי מבכרוב רגיל ?
כן, אומרים שבמצבו הכבוש הכרוב מכיל פי 20 ויטמין סי מבמצבו החי. לכרוב מבחר ויטמינים רב שאינם הולכים לאיבוד בכבישה. הכבישה יוצרת אנזימים המקלים על עיכול הכרוב עצמו ועל עיכול שאר המזונות.
כרוב ידוע ביכולות ריפוי רקמות ריריות. תרופות סבתא לריפוי דלקת בקיבה וגם ריריות חלל הפה.
האם אפשר להתסיס כרוב סגול ?
כן, כרוב סגול תוסס בצורה דומה לכרוב ירוק, יש בו קצת פחות נוזלים ויותר ויטמין סי. אפשר לשלב כרוב ירוק וכרוב סגול ולקבל כרוב כבוש פרוביוטי עם טיימר מובנה, כששני הצבעים מתאחדים הכרוב מוכן. ואפשר להתסיס כל אחד בנפרד
מה ההבדל בין כרוב כבוש לכרוב מוחמץ ?
כרוב מוחמץ זה כרוב שנכבש בחומץ. כלומר משומר בחומץ. לכרוב כבוש קוראים גם כרוב חמוץ פשוט כי תסיסה לקטית מיצרת טעם חמוץ, כרוב כבוש פרוביוטי עובר תהליך התססה שבו נוצרת חומצה לקטית אורגנית ולה טעם יחודי חמוץ, זו גם החמצה אבל בחומצה שהיא תוצר של תסיסה לקטית.
תודה רבה אני אנסה ומקוה שאצליח
בהצלחה!