כרוב כבוש פרוביוטי בכמה טעמים

כרוב כבוש פרוביוטי

כרוב כבוש מכינים מכרובים טריים מלאים בנוזלים, הכי טוב בחורף

בכרוב טרי יש מספיק נוזלים כדי לכסות את עצמו. כרוב ומלח. המלח מושך את הנוזלים מהכרוב והכרוב שוהה בתמיסת מלח של עצמו. זו לב ההתססה הפרוביוטית שמיצרת את הטעם החמוץ ואת העושר של החידקים הפרוביוטים. כרוב מותסס כדאי להתסיס בבית

אחד הירקות המוצלחים בכבישה לקטית ואחד הקלים לתפעול. זה מתכון בסיסי לכרוב כבוש פרוביוטי. בהמשך גיוני טעם.

כרוב כבוש פרוביוטי גיוונים

ככה עושה

כרוב כבוש פרוביוטי מתכון

הכנות30 minutes
התססה21 days
מנות2 צנצנות כבישה
חופשי מאלרגנים
spice free
cmical free

מרכיבים

  • 4 כרוב טרי ירוק או סגול
  • מלח ים גס

הכנות

חיתוך

  • כדי לבחור בכרובים טריים מאוד וכבדים מה שמעיד על נוזלים רבים עדיף אורגנים, כדי לקבל שתי צינצנות גדולות השתמשתי בארבעה כרובים מורידה את העלים החיצונים ושומרת בצד, יש בעלים חידקים שאני רוצא להכניס פנימה.
    חיתוך וקיצוץ, הכי קל בפוד פרוססור בדיסקית פריסה. חותכת לחצי, נפטרת מהחלק העצי העבה, חותכת לפלחים עבים שניכנסים לפודפרוססור
    אפשר גם לפרוס ביד ולהשתדל שיצא ממש דק. זה יוצא מלא, מניחה במגשים

שקילה-שני אחוז מלח זה מה שצריך לזכור

  • לכל קילו כרוב מוסיפה 20 גרם מלח שהם כף מלח נדיבה
    איזה מלח? מלח ים בלי תוספות. למשל כזה של מלח הארץ. מלח הימלאיה ורוד גס, מלח אטלנטי, אפשרי אבל יקר ולא מוסיף הרבה.
    אפשר להגיע גם ל25 שזה אידאלי בקיץ מבחינת שימור וטיפה מלוח בטעם
    מניחה על המשקל קערה גדולה ומאפסת. מכניסה פנימה את הכרוב ושוקלת משתמשת במחשבון, שוקלת שני אחוז מלח ומוסיפה לקערה
    לענין הדיוק באחוז המלח. ממליצה לדייק, פחות מדי מלח יוביל לסביבה שאינה מוגנת מחידקים לא רצוים, יותר מדי מלח יקשה על החידקים הטובים לשגשג

לישה והוצאת נוזלים

  • הרעיון הוא ללוש, לחבוט, למעוך, לכבס, לשפשף. מה שגורם לפני השטח של הכרוב לבוא במגע עם המלח ולהפריש נוזלים
    מניחה בצד כדי לתת לנוזלים לצאת, גם אם לא חבטתם נימרצות הנוזלים יצאו. הנוזלים חשובים כי הכבישה נעשית בתמיסת המלח הזו והכרוב צריך לשהות מתחת לנוזלים כל הזמן כדי שחמצן לא יחדור

על כלי כבישה

  • מעדיפה צנצנות זכוכית דרכן אפשר לראות את התסיסה
    איזה? נוח להשתמש בצנצנת עם אטם גומי שדרכו יוצא מעט מנוזל הכבישה שתוסס. זה עובד נהדר זול ונוח יש כאלו בגדלים שונים בזול באיקאה וחנויות כלי בית
    אפשר להשתמש גם בצנצנת 700 מיל של זיתים למשל, זה גודל נהדר לנסיונות, את הפקק צריך לסובב מדי פעם כדי לשחרר לחץ
    תמיד לזכור לא למלא יותר מדי, הכרוב צריך להיות מתחת לנוזל לכל אורך התסיסה
    יש קדרות כבישה יעודיות מחרס של כמה ליטר, הן יקרות ולא נחוצות בהתחלה.
  • מכינה צינצנות נקיות עם אטם גומי לכבישה.
    מתחילה לדחוס פנימה את הכרוב, אני נעזרת ביד דוחסת עד כמעט הקו שהצנצנת מתעכלת. ומשאירה מקום לעלים החיצונים ששמרתי, הנוזלים צרכים לכסות את הכרוב, והעלים החיצונים נידחסים בקצה כדי לתת הגנה נוספת לכרוב.
    משקולת מעל העלה תעזור לוודא שהכרוב מתחת למים. אני אוהבת חלוקי נחל נקיים, יש כל מני דרכים יצירתיות כמו שקית אוכל עם מעט מים, הכרוב צריך להיות מתחת לנוזלים המלוחים כדי ליתסוס בלי לפתח עובש.
    מתעדת על מדבקה את התאריך, ואם ניסיתי תבלינים או תוספות

מתי מוכן

  • מניחה מכוסה במגבת על מגש שיכול לאסוף נוזלים, בפינה מוצלת, כזו שאני רואה כדי לזכור לטפל בצינצנות
    מכוסה במגבת כי אני רוצה סביבה חשוכה ועדין שהצנצנות יהיו נגישות לי ביום יום
    בימים הראשונים משחררת גזים, בעדינות פותחת קצת, רק כדי שהגזים ישתחררו
    אחרי שבועים טועמת, יש טעם אופיני חמוץ, זה טעים וראוי לאכילה, כדי להנות מהערכים הפרוביוטים המלאים כדאי להמשיך לשבוע נוסף
    כרוב כבוש פרוביוטי משלושה סוגים רגיל עם תפוח ועם גזר
כרוב כבוש פרוביוטי בשלושה צבעים
מתכון להדפסה
אהבתן? תנו סימן
Cuisineדל פחממה . טבעוני . פליאו . פליאו אוטואימוני . קיטו

כרוב כבוש מותסס הכי בריא שיש – טעמים

כרוב כבוש מותסס פרוביוטי עם שורש כורכום

חשבתי שכורכום בהיותו אנטיבקטרילי יעצור את הכבישה, ודווקא להיפך.

תסיסה חזקה וטעם טוב. הרבה פרוביוטיקה מזכיר כרוב עבוש של שיפודיות בקטע טוב

  • כרוב ירוק קצוץ דק
  •  כף גדושה שורש כורכום מגורד דק לכל חצי כרוב
  •  מלח ים גס
כרוב כבוש פרוביוטי עם כורכום

קולסלאו פרוביוטי Fermented Coleslaw

תהליכי הכרות בהם שוהים מינים שונים יחד, תוססים, ומוצאים את החיבורים בניהם. כזה, בסלט ביתי ומוכר. סלט כרוב וגזר, רגיל עם טוויסט. הירקות שמרכיבים את הסלט תוססים יחד בצינצנת, שהטעם החמוץ התפתח יחד עם החידקים הטובים אפשר להכין מיונז ביתי ולחבר. כרוב כבוש בסלט קולסלאו

  • כרוב ירוק קצוץ דק
  •  שני גזרים מגורדים גס
  •  תפוח ירוק מגורד גס
  •  בצל סגול פרוס דק
  •  מלח ים גס

כרוב כבוש פרוביוטי עם טיימר מובנה

הנחתי בצנצנת כבישה כרוב ירוק מומלח ומעל כרוב סגול, התסיסה הפתיע בעוצמתה. לאט לאט הסגול והירוק ניפגשו עד שהתאחדו לצבע משוגע. זה קרה בדיוק אחרי שלושה שבועות. הזמן שבו כרוב כבוש הופך פרוביוט, אפשר להתחיל מהכרוב הזה ולראות את התסיסה מתקדמת

  • כרוב ירוק קצוץ דק
  • כרוב סגול קצוץ דק
  • מלח ים גס
כרוב כבוש פרוביוטי עם טימר מובנה

כרוב סגול מותסס פרוביוטי

כרוב סגול כמו כרוב לבן הוא הבסיס לכרוב כבוש פרוביוטי. בסגול יש יותר ויטמין סי

  • כרוב סגול קצוץ דק
  •  מלח ים גס
כרוב סגול שקוע בנוזלים של עצמו

כרוב כבוש פרוביוטי שאלות ותשובות

האם צריך לאכסן כרוב כבוש במקרר או שניתן להשאיר בחוץ ?

תהליך הכבישה קורה בחוץ בטמפרטורת החדר. את תהליך התסיסה אפשר להאט מאוד כמעט לעצור במקרר. בחורף אין צורך ואפשר לתת לכרוב לתסוס בחדר

למה כרוב כבוש פרוביוטי בריא ?

פרוביוטיקה יכולה להיות השפעה עמוקה על מערכת החיסון, יכולה להפחית את אוכלוסיות החיידקים הפחות נוחים במעיים על ידי הגברת החידקים הנוחים והמגוון שלהם. למעשה כרוב כבוש פרוביוטי מהווה מצע גדילה נוח לחידקים שכבר נימצאים בגוף. אכילה יומית של כרוב כבוש תורמת לטיפוח החידקים הטובים על דופן המעי.

מה זה תסיסה לקטית ?

התססה זה שימור של מזונות בחומצה לקטית, מיקרואורגניזמים ממשפחת חיידקי החומצה הלקטית שנימצאים באוויר ועל המזונות הופכים את הסוכרים שבמזונות לחומצה לקטית. החומציות שנוצרת מעקבת התפתחות של חידקים מזיקים וכך נוצרת סביבה נוחה לחידקים הטובים להתפתח, סביבה זו מאפשרת את שימור המזון

כמה זמן מחזיק כרוב כבוש פרוביוטי ?

כרוב כבוש פרוביוטי יכול להחזיק חודשים ארוכים במקרר, יצא לי לחכות גם שנה. הטעם החמוץ רק משתבח
בטמפרטורת החדר סביב 20 מעלות. בקיץ כדאי לשמור כרוב כבוש במקרר

נשאר לי מיץ של כרוב מותסס, מה עושים איתו ?

אפשר לשתות, זה אוצר, אפשר להשתמש כסטרטר להתססות אחרות של ירקות כמו מלפפון כבוש למשל או סטרטר ללחם מחמצת. אפשר גם להשתמש להתססות מהירות כמו הגזר הטעים הזה

האם אפשר להתסיס כרוב כל השנה ?

כן, אבל בקיץ המזרח תיכוני הטמפרטורה לא האידאלית לכבישה, חם מדי. אפשר להתסיס במזגן ולהקפיד על כמות מלח של שנים וחצי שלושה אחוז.
בחורף שהכרוב בשיאו עמוס נוזלים ועסיס, הטמפרטורה נמוכה וההתססה קלה. אפשר לשמור את הכרוב הכבוש שהתססתם בחורף ולהשתמש בו הקיץ

איך יודעים שיש בכרוב כבוש חידקים פרוביוטים ?

אין צורך לבצע בדיקות מעבדה 🙂 התססה זו התנסות שמערבת את חוש הטעם. עם הזמן תלמדו לזהות אותו הטעם החמוץ מאופין הוא שנותן אינדיקציה על עוצמת ההתססה הפרוביוטית. השם כרוב חמוץ ניגזר מהאיכות הזו

האם חיבים קדרת כבישה כדי לכבוש כרוב פרוביוטי ?

לא. אפשר ורצוי להתחיל להתסיס כרוב בצנצנת זכוכית. זה מאפשר לראות את ההתססה בפעולה. התנאים לכבישה של כרוב הם סביבה אנארובית, ואחוז מלח שמתאים לטיפוח חידקים טובים ומניעת התפתחות חידקים פחות טובים ועובשים, את אלו אפשר להשיג בצנצנת זכוכית סגורה, כל עוד הכרוב נמצא מתחת לנוזלים בתמיסת מלח של שני אחוז.

קדרת כבישה מאפשרת תנאים כאלו על ידי תעלת מים שמונעת כניסת אוויר, זהקדרות גדולות 3-5 ליטר נוח להתסיס איתם כמויות גדולות יותר של כרוב כבוש , אם אתם מיצרים כמויות כאלו קדירת כבישה יכולה להועיל.

האם חובה להתסיס בסביבה חשוכה ?

אפשר לזרוק מגבת מטבח על צינצנת זכוכית ולקבל סביבה חשוכה. החרס שממנו עשויה קדירת כבישה נותן סביבה חשוכה כי הוא אטום. האם זה חובה, לא. כדאי לא לכבוש בשמש ישירה, התמונות של חמוצים על עדן החלון הוא לא מנהג שכדאי לאמץ.

האם יש בכרוב כבוש יותר ויטמין סי מבכרוב רגיל ?

כן, אומרים שבמצבו הכבוש הכרוב מכיל פי 20 ויטמין סי מבמצבו החי. לכרוב מבחר ויטמינים רב שאינם הולכים לאיבוד בכבישה. הכבישה יוצרת אנזימים המקלים על עיכול הכרוב עצמו ועל עיכול שאר המזונות.
כרוב ידוע ביכולות ריפוי רקמות ריריות. תרופות סבתא לריפוי דלקת בקיבה וגם ריריות חלל הפה.

האם אפשר להתסיס כרוב סגול ?

כן, כרוב סגול תוסס בצורה דומה לכרוב ירוק, יש בו קצת פחות נוזלים ויותר ויטמין סי. אפשר לשלב כרוב ירוק וכרוב סגול ולקבל כרוב כבוש פרוביוטי עם טיימר מובנה, כששני הצבעים מתאחדים הכרוב מוכן. ואפשר להתסיס כל אחד בנפרד

מה ההבדל בין כרוב כבוש לכרוב מוחמץ ?

כרוב מוחמץ זה כרוב שנכבש בחומץ. כלומר משומר בחומץ. לכרוב כבוש קוראים גם כרוב חמוץ פשוט כי תסיסה לקטית מיצרת טעם חמוץ, כרוב כבוש פרוביוטי עובר תהליך התססה שבו נוצרת חומצה לקטית אורגנית ולה טעם יחודי חמוץ, זו גם החמצה אבל בחומצה שהיא תוצר של תסיסה לקטית.

איך מתחילים בהכנה של כרוב כבוש פרוביוטי?

המדריך המלא להכנה ביתית של כרוב כבוש פרוביוטי נמצא ממש כאן, תסיסה בתמיסת מלח מבוקרת מיצרת את החידקים שהמעי כל כך אוהב. כרוב מותסס מכינים בבית. הקנוי מפוסטר . שווה לקרוא את המדריך כולו כדי להבין את התהליך ואז להכין. אם בכל זאת רוצים עזרה מוזמנים לסדנת התססה

סדנת התססה מעשית

כבושים פרוביוטיים

כרוב כבוש אמיתי, לימון כבוש, מלפפון כבוש קרנצ'י, שראב, קימצ'י קוראני לבן

עד 6 משתתפים במטבח ביתי

4 מחשבות על “כרוב כבוש פרוביוטי”

  1. תודה על כל הפירוט!
    נעזרתי המון!

    יש לי שאלה – הכנתי לפני שבועיים כרוב ומעליו, הנחתי שכבה של חתיכות שום.
    שלשום שמתי לב שחתיכה אחת של השום מעלה עובש (בצבע ירוק). הוצאתי אותה ועוד כמה חתיכות שום שהתחילו לשנות לצבע ירקרק.
    זה לא פגע בשכבה של הכרוב שמתחת אבל אני חוששת.

    אני גם שמה לב שכמות המים נמוכה יותר ממה שהיתה ביום ההכנה

    – יש לך הצעה איך למנוע עוד אזורי עובש? חשבתי אולי להוסיף מי-מלח מורתחים. אשמח לכל עצה5 stars

    הגב
    • הי סיון
      שום ירוק כחול זה לא ניראה טוב אבל אין סכנה.
      הכרוב צריך להיות מכוסה במים, את
      יכולה להמיס כפית מלח בכוס מים ולהוסיף. את יכולה גם ללחוץ על המשקולת
      בהצלחה

      הגב

כתיבת תגובה

אהבתן? תנו סימן